Marsbahis Giriş, Marsbahis Güncel, Marsbahis Güncel Adresi, Marsbahis Giriş Adresi, Marsbahis Girişi, Marsbahis Güncel Sitesi, Marsbahis Güncel Linki, Marsbahis Yeni Adresi, Marsbahis Giriş Linki, Marsbahis Resmi Sitesi, Marsbahis Yeni Giriş, Marsbahis Kesintisiz Giriş, Marsbahis 2025 Güncel Adresi, Marsbahis Hızlı Giriş, Marsbahis Online Giriş, Marsbahis Mobil Giriş, Marsbahis Sorunsuz Giriş, Marsbahis Güncel Web Sitesi, Marsbahis En Son Adresi, Marsbahis Kayıt Ol, Marsbahis Üye Girişi

Patates, soğan ve sarımsaktan buzdolabına sızıyor! Zehri sıfırlamak için 2 saat şart

Marsbahis

Administrator
Yönetici
Katılım
Ocak 22, 2025
Mesajlar
14,224
Tepkime puanı
0
Puanları
36
67811aee30363706df97866a.jpg

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Mutfakların vazgeçilmez bir parçası olan buzdolabı çoğu zaman gerçek bir hayat kurtarıcıdır. Tüm besinleri uzun süre saklayabilmemizi destekleyen buzdolabına gereken özenin verilmesi halinde uzun yıllar kullanmak mümkün. Meyve ve sebzelerden pişmiş yemeklere kadar her şeyi buzdolabında saklayabileceğimize dair genel bir kanı olsa da uzmanlar buzdolabında saklanabilecek ürünlerle ilgili kullanıcıları uyarıyor. Buzdolabında saklanır sandığımız besinler aslında soğuk hava yoluyla etrafa zehir saçıyor olabilir. Hindistan'da yaşayan klinik beslenme uzmanı ve influencer Jhanvi Sanghvi'nin buzdolabında saklanmaması gereken 3 besini paylaşmasının ardından viral olan videonun detaylarını uzmanına sorduk.

67716163534a254e2cc72a3a.jpg


Hindistan'da yaşayan klinik beslenme uzmanı ve sosyal medya fenomeni Jhanvi Sanghvi'ye göre buzdolabında asla saklanmaması gereken üç besin var. Bu malzemelerden ilki soğan. Soğanın buzdolabında saklanmasının küf oluşumuna yol açabileceğini söyleyen Sanghvi, üzerindeki aşırı nemin mantar sporlarının üremesi için mükemmel bir ortam sağladığını ve tüketildiğinde kusma, mide krampları ve ishale neden olabileceğini açıkladı.

'BÖYLE SAKLANIRSA FİLİZLENİP LASTİK GİBİ OLABİLİR'


İkinci ürün ise sarımsak. Sanghvi sarımsağı buzdolabında saklamanın soğandaki gibi bir duruma neden olduğunu iletti. Jhanvi Sanghvi,"Sarımsak buzdolabında saklandığında filizlenip lastik gibi olabilir, bu da lezzetini ve etkisini yitirmesine neden olabilir" dedi. Son olarak patateslerin de buzdolabında saklandığında zararlı olabilecek bir diğer yiyecek olduğunu söyleyen Shanghvi, buzdolabı soğukluğu patatesteki nişastaların şekere dönüşmesine neden olacağını ve bu durumun da patatesin tadının bozulmasına neden olacağının altını çizdi.

Ferdi Tayfur şarkılarında telif olacak mı? MESAM son noktayı koydu

Soğan, sarımsak ve patatesin buzdolabında neden saklanmaması gerektiğini ve buzdolabına konulmaması gereken diğer besinleri Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral anlattı. İşte tüm bildiklerimizi gözden geçirtecek detaylar.

677161aa534a254e2cc72a3d.jpg


Jhanvi Sanghvi gibi Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral da patates, sarımsak ve soğanın kesinlikle buzdolabında saklanmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

Alıntı Metni

677161c1534a254e2cc72a3f.jpg


Soğandan sonra patates konusunu da aydınlatan Saral, patatesin de aynı şekilde buzdolabında asla saklanmaması gerektiğinin altını çizerek şu şekilde açıklamasına devam etti: "Soğukta saklanan patatesin öncelikle renginde ve yapısında sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca dolapta bulunan diğer sebze ve meyvelerin olgunlaşması sırasında açığa çıkan etilen gazı patateslerin hızla yumuşamasına ve filizlenmesine sebep olur. Filizlenmiş patates zehirli solanin maddesi içerir. En önemlisi de soğukta bekleyen patateste şeker indirgen hale gelir ve bu durumda pişirildiğinde daha da yüksek seviyede kanserojen akrilamid maddesi oluşur." Sarımsağı da buzdolabında muhafaza etmenin tadında acılaşma meydana getireceğinin altını çizen Saral, "Bu nedenle sarımsağın oda sıcaklığında, karanlık, hava sirkülasyonu olan kaplarda saklanması önerilir"bilgisini paylaştı.

Felaketin ortasında 'mucize' malikane! Neden yanmadı?

'PİLAV VE MAKARNA BOZULMAK DİYE DÜŞÜNÜYORLAR'

Soğan, sarımsak ve patates konusunu netleştirdikten sonra bir de buzdolabında pişmiş yemek saklamanın inceliklerine değinmekte fayda var. Yemek pişirdikten sonra, pişen yemeği tezgahta soğutup bir sonraki gün tüketmek üzere dolaba kaldırırız. Bu alışkanlığı tüm pişmiş yemekler için yerine getirmek doğru mu? Tüm yemekler piştikten ve soğuduktan sonra dolaba kaldırılmalı mı? Saral birçok kişiyi fikir ayrılığına düşüren ve yanlıi yapılırsa yemeği zehre döndüren bu uygulamayı şu cümlelerle netliğe kavuşturdu:

Alıntı Metni

677161cd534a254e2cc72a41.jpg


Buzdolabında besin saklarken yaptığımız en yaygın hatalardan bir diğeri de tüm sebze ve meyveleri dolapta muhafaza etmek.
Halbuki uzmanlar tüm meyve ve sebzeleri dolapta saklamanın doğru olmadığına vurgu yapıyor.

Saral'a göre gıda israfını önlemek adına bu dönüşümleri bilmek ve buna göre gıdaları saklamak gerekir. Örneğin sert çekirdekli meyveler ve avokado olgunlaşana kadar oda sıcaklığında, olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklanmalı. Yoksa hızla bozulurlar. "Doğası gereği yüksek miktarda etilen gazı üreten elma, muz, kayısı gibi meyveler buzdolabında saklanmamalı" diyenMerve Atınç Saral,"Ayrıca bu meyveleri patates, lahana gibi sebzelerden uzakta saklamak gerekir. Domates de buzdolabında bekletildiğinde lezzetini kaybeden gıdalardan bir tanesidir. Yapılan çalışmalar soğukta bekletilen domateslerde lezzete katkı sağlayan kokulu uçucu aromatik bileşenlerin üretimi yüzde 65 azaldığını söylüyor" diyerek akıllardaki soru işaretlerini giderdi.

6781860d30363706df97878e.jpg


'YUMURTA YIKANMAZ, SEBZE-MEYVE POŞETLE DOLABA KOYULMAZ'

Toplumsal kurallara göre onlarca yıldır süre gelen mutfak alışkanlıklarının başında buzdolabını doğru kullanabilmek yer alıyor. Ancak biz çoğu zaman bilgiyi sorgulamak yerine büyüklerimizin uygulamalarını devam ettirmeyi tercih ediyoruz. Toplum olarak yiyecekleri buzdolabında depolama konusunda yaptığımız en yaygın hatalara değinen Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral sözlerini şu tavsiyeleri de vererek noktaladı:

Alıntı Metni
Galatasaray'ın eski çalışan Ebru Gürsoy'un karaborsa soruşturmasında ifadesi ortaya çıktı
Masterchef'te ikinci finalist belli oldu! 1 puanla finale çıkan Kerem Bilginer'den ilk paylaşım
 
Üst