Merkez Bankası’nın bu indirimi yapmasına neden olan piyasa gelişmelerini değerlendirdiği metinde ise bazı tutarsızlıklar dikkati çekiyor. Manşet enflasyondaki katılığa rağmen bu düşüşü gerçekleştiren Merkez Bankası’nın metnindeki ikna cümlelerinin çok güçlü olmadığını söylemek lazım. Belli ki kendisini bu indirime inandırmak için epey zorlanmış. Bana göre üst üste gelen bu iki indirimden sonra yeni bir indirim için daha belirgin iyileşmeler beklenmesi gerekecek. Tabii iktidar tarafından bir baskı olmazsa. Bana göre metindeki en absürt ifade ‘Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir’ oldu. Ben açıkçası bir sıkı para politikası göremiyorum. Bu indirim öncesi yaklaşık 3 puanlık bir reel faizden söz edebilirdik, ancak son indirimle birlikte reel faiz 1 puan civarına çekilmiş vaziyette. Resmi enflasyon civarında bir faiz varken, sıkı para politikasından söz etmek çok da anlamlı değil. Üstelik piyasada 1 trilyon liranın üzerinde çok ciddi bir TL likiditesi var. Merkez Bankası bu likiditeyi nasıl çekeceğini tam belirtmiyor. Zorunlu karşılıklar mı artırılacak yoksa depo işlemleri ile mi bu sağlanacak belirsiz. Büyüme endişeleri bu kararı aldırmış olabilir. İktidar kanadından da ekonomik aktiviteyi canlandırmak adına bazı telkinler gelmiş olabilir. ‘Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır’ifadesi şimdilik piyasaların gazını almış görünüyor. Yoksa dövizde bir kıpırdanma görebilirdik. Metinden anladığımı özetlemek gerekirse, Merkez Bankası bu indirimi meşru kılmak için epey zorlanmış görünüyor. Bir sonrası indirim için özellikle hizmet fiyatlarındaki katılığın kırılıp kırılmadığını görmek isteyecektir. Yani Nisan ayına kadar yeni bir indirim göremeyebiliriz.